Leczo lekko ostre, z papryką, cukinią i pomidorami. Znakomita potrawa w jesiennym klimacie.


  Jesień jest bardzo wdzięczną porą na potrawy z papryki. Właśnie wówczas nastaje na nią sezon. Leczo to aromatyczna, soczysta i pełna pikantnego smaku – potrawa. Wspaniale koreluje z białym ryżem parabolicznym lub jaśminowym, albo też z ziemniaczkami. 

 

    SKŁADNIKI 

(ilość odpowiednia dla 6-ciu porcji)

Papryka – 3 sztuki

Cukinia – 2 sztuki

Cebula – 3 duże 

Czosnek – 2 ząbki

2 szklanki przetartych pomidorów lub pomidorków krojonych z puszki

2 szklanki wody lub bulionu 

 (dla wersji VEGE) * wegański boczek – seitan

300 g pokrojonej w paseczki lub też w plastry – kiełbasy podsuszanej albo rozdrobnionego kurczaka, bądź wędzonego boczku

2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka papryki ostrej lub 1/2 łyżeczki chilli

1/2 – 2 łyżek cukru nierafinowanego lub xylitolu bądź syropu z agawy

1 mała łyżka nasion gorczycy

2-3 liście laurowe

5-7 ziaren ziela angielskiego

sól kłodawska (można zmielić)

szczypta pieprzu cayanne

ryż biały paraboliczny lub jaśminowy

 

JAK PRZYRZĄDZIĆ?

W pierwszej kolejności należy namoczyć paprykę i cukinię w wodzie z sodą – na minimum 15 minut, aby w dużej mierze pozbyć się z powierzchni skórki – pestycydów i innych toksycznych substancji. To bardzo istotne, ponieważ powinniśmy użyć danych warzyw ze skórką.

Następnie należy przecier z  pomidorów lub krojone pomidorki z puszki, wlać do dużego garnka, dodać wodę lub bulion. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę (uprzednio zmieloną bądź utartą w moździerzu). Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 20 minut. Dla smaku doprawić ostrą papryczką, szczyptą pieprzu, solą i cukrem nierafinowanym lub syropem z agawy, czy xylitolem. Wyjąć liście laurowe

Na patelni  lub w rondelku, rozgrzać olej lub oliwę podgrzać, wrzucić kiełbaskę lub boczek, w wersji vege – seitan – pokrojoną w dużą kostkę lub w półksiężyce – cebulkę i sprasowany w prasce (lub posiekany) czosnek. Podsmażyć na złoty kolor, stale mieszając. Dołożyć pokrojone w kostkę warzywa papryki  i cukinii. Całą tę smakowitą treść dusić przez około 7 min., dbając by warzywa pozostały kruche, nie rozgotowały się. Wszystko połączyć z sosem pomidorowym na bulionie, z przyprawami, który przygotować należało na początku. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki i podgotować przez mniej więcej 5 min. Gotowe.

Leczo podawać z ryżem białym parabolicznym lub jaśminowym.

SMACZNEGO 🙂

2 komentarze

  • EF 11 października, 2018 at 22:15

    Brzmi smakowicie. Nie znalam wczesniej tego spoobu na pozbycie sie pestycydów. Dziekuje!

    Reply
    • admin 15 stycznia, 2020 at 13:05

      Smacznego zatem! I życzę Ci wszsytkiego bardzo dobrego 🙂

      Reply

Leave a Comment

Polityka prywatności i plików cookies