Jesień jest bardzo wdzięczną porą na potrawy z papryki. Właśnie wówczas nastaje na nią sezon. Leczo to aromatyczna, soczysta i pełna pikantnego smaku – potrawa. Wspaniale koreluje z białym ryżem parabolicznym lub jaśminowym, albo też z ziemniaczkami.
SKŁADNIKI
(ilość odpowiednia dla 6-ciu porcji)
Papryka – 3 sztuki
Cukinia – 2 sztuki
Cebula – 3 duże
Czosnek – 2 ząbki
2 szklanki przetartych pomidorów lub pomidorków krojonych z puszki
2 szklanki wody lub bulionu
(dla wersji VEGE) * wegański boczek – seitan
300 g pokrojonej w paseczki lub też w plastry – kiełbasy podsuszanej albo rozdrobnionego kurczaka, bądź wędzonego boczku
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka papryki ostrej lub 1/2 łyżeczki chilli
1/2 – 2 łyżek cukru nierafinowanego lub xylitolu bądź syropu z agawy
1 mała łyżka nasion gorczycy
2-3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól kłodawska (można zmielić)
szczypta pieprzu cayanne
ryż biały paraboliczny lub jaśminowy
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
W pierwszej kolejności należy namoczyć paprykę i cukinię w wodzie z sodą – na minimum 15 minut, aby w dużej mierze pozbyć się z powierzchni skórki – pestycydów i innych toksycznych substancji. To bardzo istotne, ponieważ powinniśmy użyć danych warzyw ze skórką.
Następnie należy przecier z pomidorów lub krojone pomidorki z puszki, wlać do dużego garnka, dodać wodę lub bulion. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę (uprzednio zmieloną bądź utartą w moździerzu). Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 20 minut. Dla smaku doprawić ostrą papryczką, szczyptą pieprzu, solą i cukrem nierafinowanym lub syropem z agawy, czy xylitolem. Wyjąć liście laurowe.
Na patelni lub w rondelku, rozgrzać olej lub oliwę podgrzać, wrzucić kiełbaskę lub boczek, w wersji vege – seitan – pokrojoną w dużą kostkę lub w półksiężyce – cebulkę i sprasowany w prasce (lub posiekany) czosnek. Podsmażyć na złoty kolor, stale mieszając. Dołożyć pokrojone w kostkę warzywa papryki i cukinii. Całą tę smakowitą treść dusić przez około 7 min., dbając by warzywa pozostały kruche, nie rozgotowały się. Wszystko połączyć z sosem pomidorowym na bulionie, z przyprawami, który przygotować należało na początku. Wymieszać dokładnie ze sobą wszystkie składniki i podgotować przez mniej więcej 5 min. Gotowe.
Leczo podawać z ryżem białym parabolicznym lub jaśminowym.
Brzmi smakowicie. Nie znalam wczesniej tego spoobu na pozbycie sie pestycydów. Dziekuje!
Smacznego zatem! I życzę Ci wszsytkiego bardzo dobrego 🙂