Tarta cytrynowa – wariacja przepisu Jana Kuronia


TARTA CYTRYNOWA

Prosty i sprawdzony przepis na przepyszną tartę cytrynową. Wart uwagi i wypróbowania 🙂

 

Składniki na ciasto kruche

  1. 200 g mąki pszennej (typ 500-550)

  2. 100 g schłodzonego masła

  3. czubek małej łyżeczki lub szczypta soli

  4. 1 jajko (średniej wielkości – M)

  5. 10 g  kwaśnej śmietany lub wody

KREM CYTRYNOWY

  1. 4 średnie jajka – wielkość M

  2.  wyciśnięty sok z 4 dużych cytryn

  3. skórka z jednej cytryny, uprzednio umytej i wyparzonej we wrzątku

  4. 150 g cukru

  5. 40 g masła

DEKORACJA

  1. masa cukrowa

  2. serek mascarpone

  3. kwiaty bzu (jest absolutnie jadalny 🙂 )

SPÓD – CIASTO KRUCHE:

Mąkę, cukier oraz posiekane masło należy połączyć ze sobą. Masło utrzeć z sypkimi składnikami do uzyskania konsystencji piasku. Dodać żółtka i ugnieść ciasto. Można dolać 1 łyżkę chłodnej wody.  Następnie umieścić w foli spożywczej i włożyć do lodówki na 30 minut.

NADZIENIE:

Do miski wbić jajka, dodać cukier, śmietanę oraz sok z cytryny. W dalszej kolejności wymieszać aż do połączenia składników. A potem dosypać startą skórkę z cytryny.

 

DALSZE  PRZYGOTOWANIE:

Wyjęte ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyłóż nim formę do ciasta okrągłą (np.: 23 cm).  Ponakłuwaj  widelcem ciasto (gęsto) i odstaw ponownie do lodówki.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni (z termoobiegiem) i wstaw spód do wypieczenia na 10 minut.

WSKAZÓWKA

Aby cisto wyrosło podczas pieczenia bez wybrzuszenia, “na płasko” –  należy wyłożyć środek folią aluminiową i obłożyć fasolą. Jednak na ostatnie 3 minuty przed zakończeniem pieczenia – wyjąć folię.

IMPLIKACJA NADZIENIA NA PRZYGOTOWANE CIASTO

Po podstudzeniu spodu ciasta, wlej nadzienie. Wstaw do piekarnika (możesz delikatnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni) i piecz przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.

Udekoruj wedle uznania 🙂  I przechowuj ją w lodówce.  Ja do dekoracji użyłam masy cukrowej, serka mascarpone i kwiatów bzu 🙂 Z masy cukrowej zrobiłam kwiat cytryny – adekwatnie do tematu wypieku 🙂

No Comments

Leave a Comment

Polityka prywatności i plików cookies